· 

Hoe Lyme mijn leven verklootte

Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Het wordt overgedragen door teken, maar ook door muggen. Klachten kunnen onder andere zijn vermoeidheid, concentratiestoornissen, gewrichtspijnen, griepachtige verschijnselen en het kan vele lichaamsfuncties en organen aantasten. Vier jaar ben ik nu al onder behandeling, elke maand of soms elke twee weken ben ik vaste klant. De eerste keren bracht mijn moeder mij (zo'n 40 min rijden van mijn ouderlijk huis), maar nadat ik mijn rijbewijs had gehaald ging ik zelf. Ik woonde tegen die tijd al in Amsterdam en moest eerst de auto van mijn ouders ophalen voor ik naar mijn afspraak kon. Heen en terug kon dit makkelijk 5 uur in beslag nemen. Het was een groot deel van mijn leven geworden, niet alleen de ziekte, maar alles wat daarbij kwam kijken.

Vanaf mijn 18e deed ik een HBO opleiding, werkte ik in het weekend, had een slopende ziekte die ik met mij meesleepte en daarbij moest ik ook nog tijd en energie vrijmaken voor 'leuke' sociale bezigheden.. Het was gewoon te veel. 

Op de een of andere manier heb ik het toch gered. Mijn opleiding ging goed, het laatste jaar duurde alleen wat langer dan dat ik wilde. Maar hey een scriptie schrijven met leraren die weinig tijd kregen om vierdejaarsstudenten te begeleiden, dan werd het je ook niet makkelijk gemaakt. Gelukkig ben ik met een paar maanden uitstel afgestudeerd als erfgoedprofessional en archivaris.

Nu heb ik een fulltime baan als archivaris, ben ik nog steeds onder behandeling voor mijn ziektes en voel ik me niet eens heel veel beter. Het grote verschil is dat ik er nu beter mee om kan gaan en ik nu weet waarom mijn lichaam doet zoals het doet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Check mijn socials voor meer creativiteit!

Contactformulier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.