· 

Wanneer je een perfectionist bent

Laatst heb ik een seminar gevolgd over perfectionisme. Daar werd aangegeven dat veel mensen denken dat als ze geen perfectionist meer zijn, ze geen hoge standaarden meer hebben en hun doorzettingsvermogen verminderd. Ik dacht dit ook: perfectionisme is geen slechte eigenschap! Maar wel als het doorslaat en je je uiteindelijk aan alles gaat irriteren, je de hele tijd denkt dat je niet goed genoeg bent, of dat wat je doet alleen maar slecht is. Hierdoor leg je de lat alsmaar hoger en hoger en zo kun je uiteindelijk in een burn-out terecht komen. Er is niets mis met een hoge standaard en/of goed je best willen doen, maar ga na of dit realistisch is. Mijn psycholoog zei: Jij geeft altijd 100%, probeer eens voor een tijdje 80% te werken!

Je kunt je voorstellen dat dit niet makkelijk was, minder hard werken gaf mij het gevoel dat ik niets deed en dat ik tijd verdoezelde met 'leuke' activiteiten in plaats van werken aan bijvoorbeeld mijn scriptie. Ik denk dat hetgeen mij voornamelijk heeft geholpen is dat er iemand tegen mij zei: 'Hey, ik weet dat je hard werkt en dat je je best doet, ik zie het, maar je mag ook minder doen'. Het was zo fijn om van iemand anders te horen dat ik mijn best deed, hierdoor kon ik het iets makkelijker loslaten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contactformulier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.